in

Poznaj owoce suszone, które warto jeść w ciąży

ciaza a suszone owoce

Ciąża to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Spodziewając się dziecka, przyszła mama musi zadbać nie tylko o siebie, ale również o noszone pod sercem maleństwo. Jedną z kluczowych spraw jest odpowiednia dieta i dostarczanie do organizmu potrzebnych składników odżywczych i soli mineralnych, których najcenniejszym źródłem są suszone owoce. Które z nich można i warto jeść, będąc w ciąży? Podpowiadamy.

Czy podczas ciąży można jeść suszone owoce?

Suszone owoce powstają podczas procesu odparowania wody pod wpływem ciepła ze świeżych owoców. Posiadają równie dużo witamin i składników mineralnych, ale są bardziej skondensowane i można je przechowywać dłużej. Jedzenie suszonych owoców podczas ciąży jest nie tylko możliwe, ale także wskazane. Są one znakomitym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów i błonnika. Będą świetnym dodatkiem do dań, ale sprawdzą się również jako samodzielna przekąska. Warto jednak jeść je z umiarem i nie przekraczać 100 gramów na dobę, gdyż – podobnie jak owoce świeże – zawierają sporo węglowodanów i mogą mieć wpływ na wzrost tkanki tłuszczowej oraz hiperwitaminozę.

Korzyści z jedzenia suszonych owoców w ciąży

Kobieta w ciąży powinna dostarczyć organizmowi różnych składników odżywczych i soli mineralnych, a suszone owoce są ich doskonałym źródłem. Zawierają one błonnik pokarmowy, witaminy C, E i A oraz witaminy z grup B, a także minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, potas czy kwas foliowy. Przyczyniają się one do:

  • poprawy pracy jelit i zapobiegania zaparciom;
  • wspomagania rozwoju dziecka, szczególnie układu nerwowego, kształtowania płuc, wzrostu kości, a dodatkowo minimalizują ryzyko wystąpienia anemii;
  • regulacji ciśnienia krwi;
  • wzmocnienia mięśni macicy, co ułatwia poród.

Jakie suszone owoce warto jeść w ciąży?

Wiele suszonych owoców dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale podczas ciąży szczególnie dobrym wyborem będą przede wszystkim:

Suszone morele

Zapewnią niezbędny błonnik pokarmowy, magnez, żelazo, potas oraz witaminy A i E. Ich jedzenie wspomaga pracę jelit: eliminują zaparcia i oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn. Dodatkowo pomagają utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i pomagają zwalczyć spotykane podczas ciąży obrzęki.

Rodzynki

Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Są cennym źródłem błonnika, magnezu, wapnia i żelaza. Skutecznie eliminują problemy trawienne i zaparcia w czasie ciąży oraz minimalizują ryzyko chorób anemicznych.

Suszone śliwki

Zawierają duże ilości pektyn, witamin z grupy B, a także minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor. Wpływają one pozytywnie na układ pokarmowy, eliminują cholesterol i usuwają tłuszcz z komórek. Suszone śliwki poprawiają samopoczucie, zmniejszają zmęczenie, pomagają zwalczać niepokój, a dodatkowo wzmacniają mięśnie macicy i w konsekwencji ułatwiają poród.

Suszone figi

Figi mają najwyższą zawartość błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. Ponadto są bogatym źródłem witamin A, B, D, K i E, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, miedzi i magnezu, a także kwasu foliowego i kwasu Omega-3. Przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka, zmniejszają ryzyko anemii, łagodzą poranne nudności u kobiet w ciąży, regulują poziom cukru we krwi i obniżają cholesterol.

Suszone jabłka

Zawarte w suszonych jabłkach pektyny pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn. Dodatkowo zmniejszają wchłanianie cholesterolu, wspomagają pracę układu pokarmowego i eliminują zaparcia. Są bogate w potas, błonnik i witaminy.

Suszone mango

Niepozorne mango zawiera w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Dostarcza do organizmu witaminy A, C, i B, błonnik pokarmowy, potas i żelazo. Pomaga w budowaniu odporności, zwalcza zaparcia i trudności z trawieniem, a dodatkowo dodaje energii i pozytywnie wpływa na poprawę samopoczucia.

Suszona żurawina

Suszona żurawina nie tylko wzmacnia odporność i wspomaga leczenie infekcji, ale także wpływa pozytywnie na układ moczowy. Chroni również wrażliwe dziąsła kobiet w ciąży, wzmacniając szkliwo i jednocześnie przeciwdziałając próchnicy. Owoce żurawiny zawierają wartościowe pektyny, żelazo, fosfor, potas i wapń oraz witaminy C, B1 i B2.

Suszone banany

Banany w postaci suszonych plasterków będą świetnym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy i chipsów. Zawarty w nich błonnik wspomaga trawienie, a potas reguluje ciśnienie krwi i wpływa na poprawę pracy mięśni. Badania wykazały, że spożywanie bananów podczas ciąży minimalizuje ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.

Suszone owoce tylko z umiarem!

Chociaż suszone owoce są źródłem wielu potrzebnych witamin i minerałów, warto kontrolować ich ilości. Spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się nie tylko do wzrostu masy ciała, ale również prowadzić do wzdęć lub biegunki. Zalecana dzienna porcja suszonych owoców dla kobiet w ciąży to 100 gramów na dobę.

O czym pamiętać, kupując suszone owoce?

Kobiety w ciąży powinny szczególnie dbać o jakość kupowanych artykułów. Warto za każdym razem sprawdzać terminy przydatności do spożycia i dokładnie czytać etykiety, ponieważ niektórzy z producentów wspomagają swoje produkty o konserwanty i dodatkowe substancje, na przykład dosładzające. Suszone owoce dobrze jest kupować w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością.

9k=Publikacja powstała we współpracy ze sklepem Promienie Słońca oferującym orzechy, bakalie, suszone owoce i produkty do domowej spiżarni

Co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Avatar of Jakub Pasturczak

    Dodane przez Jakub Pasturczak

    morskie oko

    Morskie Oko – wizytówka Polski